Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/581-7046

Blog

Úszó nélkül szabadon – avagy a fenékhorgászat előnyei

2022.02.28 09:32
Úszó nélkül szabadon – avagy a fenékhorgászat előnyei

Úszó nélkül szabadon – avagy a fenékhorgászat előnyei

 

A fenekező horgászbotok számos előnnyel rendelkeznek az úszóval ellátott társaikhoz képest. Mindenekelőtt a nevében is jelzett képesség a vizek mélyén való horgászásra, hiszen itt nem köt minket a vízfelszínen lebegő úszó és a zsinór hossza. Ez azonban csak egy jó lehetőség maradna, ha nem fordítanánk az ólom, a zsinór és a szerelék kiválasztására kellő gondot. 

Az ólmozás méretével, formájával és súlyával sokat javíthatunk az eredményességen: állóvizekben elegendő egy kisebb súly, de nagyobb sodrású folyókban válasszunk méretesebb darabot. A forma is befolyásolja a súly viselkedését, hiszen egy áramvonalas darabot nem kap úgy el a sodrás, vagyis nagy eséllyel ott marad, ahová bedobtuk.  A különböző formájú és nehézségű darabok már dobás közben is eltérően viselkednek, ezért érdemes a célzást hozzájuk igazítva megtanulnunk. 

A horgászzsinór minősége és vastagsága is meghatározó lehet. Ez esetben, mivel vízfenéken élő, nagyobb testű halakra megyünk, ezért vastagabb és erősebb sodrású zsinórok ajánlottak, hogy csak a legkézenfekvőbb szempontot említsük. 

A feeder botok nevüknek megfelelően feederkosárral felszerelt darabok. A bedobás helyén, fokozatosan adagolt etetőanyag biztos módszer a halak becsalogatására. Amennyiben ügyesen választjuk ki az etetőkosár és a zsinór színét, akkor a leggyanakvóbb halak éberségét is elaltathatjuk. 

Az orsó megválasztása hasonlóan fontos: stapabíró és erős fékezésű darabot válasszunk a vízfenéki nagyobb testű halak remélt fogása miatt – igazán kár lenne őket elveszíteni. A nyeletőfékes orsókat pedig főleg azoknak ajánljuk, akik nem csak egy bottal horgásznak egyszerre.

Összefoglalva tehát: a fenekező feederbotok a biztos fogás ígéretét nyújtják, amennyiben hajlandóak vagyunk némi technikai tudást is megszerezni és hozzátenni a kiváló minőségű és gondosan összerakott horgászfelszerelésünk mellé.