Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/581-7046

Blog

Milyen csúzlit használjunk- Drennan csúzlik bemutatása-használata

Csönge Péter
2021.09.03 12:01
Milyen csúzlit használjunk- Drennan csúzlik bemutatása-használata

Melyik Drennan etetőcsúzlit válasszam! 

A kérdés sok horgásznál felvetődik, mert a legsokoldalúbb horgászathoz szeretnék használni.

 A drennan cég egyik vezető terméke. Világ No1. számú csúzlija.

A versenyzők világszinten is illetve Magyarországon is 99% ezt használja. Miben rejtőzik a titok?

 

Nincs titok. A csúzli lelke a gumi. Ha nem megfelelő minőségű a gumi akkor bizony a csúzlizás élvezete is hamar unott lesz. A Drennan csúzlik megalkotása során törekedtek a pontos egyensúlyra, kezelhetőségre, a minőségre, és kivitelezésre.

Na de lássuk, hogy miként is lehet megtanulni csúzlival etetni:

SOK-SOK GYAKORLÁS, SOK EZER ELŐTT GOMBÓC. Lehetőleg mindig ugyan azzal csúzlival etessünk, ne variáljuk a csúzlinkat. /Ugyan arra távra más-más fajta csúzli/. Mindig törekedjünk a gombócok méretére, mert ez is nagyban befolyásolja a pontosságot.

Etetőanyag méret csúzlizáshoz  etetőgombócok méretet csúzlizáshoz

A legjobb módszer a gyakorlásra és szórakoztató is.

A sikeres hobbi és versenyhorgászat egyik alapköve a pontos etetés. Zsúfolt, agyonhorgászott vízen, amikor egyszerre akár százan is ülnek egy adott szakaszon, lényeges szempont, hogy mekkora területre tudjuk összesűríteni a halakat. Természetesen ez függ az etetőanyagunktól is, de legyünk optimisták és tételezzük fel, hogy aznap miénk a nyerő keverék. A teendő már csak annyi, hogy pontosan a meghorgászandó területre kell bejuttatnunk a bojlit, aprómagvakat, vagy finom matchbotos horgászatnál a csontkukacot.

Az etető csúzlik legnagyobb előnye, hogy gyorsan és pontosan tudunk etetni bójánk vagy úszónk köré. Azt, hogy milyen etetőanyag típushoz való a csúzli, a kosár határozza meg. Az eltérő távolság megetetéséhez, pedig a gumi erősségét szem előtt tartva válasszunk etető csúzlit.

A távolság és a pontosság sarkalatos kérdés. Mindegy milyen távolságra horgászunk, mindig kell egy fix pont, amit célba tudunk venni. Úszós horgászatnál ez nem jelent problémát. Hagyományos fenekezős, feeder-es, vagy éppen bojlis technikánál használhatunk marker úszót, vagy kinézhetünk egy tereptárgyat/ mondjuk a tó szemközti oldalán egy fát, vagy bokrot/. Ha megvan az irány, már csak azt kell megoldani, hogy lehetőleg ugyanoda, vagy pedig a lehető legkisebb körön belül érkezzenek az etetőgombócok a vízbe. A megoldás: sok-sok gyakorlás, vagy pedig egy egyszerű kis tuningolás a csúzlin, amit számtalan verseny- és hétköznapi horgász használ. A csúzligumiba egy fonott zsinór van belefűzve. Ez hosszabb, mint a gumi nyugalmi állapotban, és kihúzáskor egy adott ponton megfeszül/ hiszen nulla a nyúlása/, így mindig ugyanolyan erővel tudjuk kilőni az etetőanyagot. A korábbi tereptárgyat pedig ugyanabban a magasságban kell célba venni, és kezdődhet az eredményes horgászat.

Aprómagvakat-amennyiben nem használunk szemes anyag ragasztót- legfeljebb 40-45 méterig tudunk koncentráltan, kis területre belőni. E távolság felett a röppálya, és az esetleges szélmozgás miatt, a szóródás akár több négyzetméter is lehet. Ezt mindenképp érdemes szem előtt tartani, és akár 2-3 különböző erősségű csúzlit elrakni a horgászatra. A pelletekkel és bojlikkal kicsit más a helyzet. Az apróbb átmérőjűekre ugyanaz vonatkozik, mint a magokra. Etetőanyagba gyúrva, vagy ragasztva nagy, akár 60-70 méter távolságra is gond nélkül be lehet juttatni őket. A nagyobb átmérőjű 16-24 mm-es csalikat szemenként is be lehet lőni viszonylag pontosan. 70-80 méter körül ez körülbelül-amennyiben már egy gyakorlott horgászról van szó- néhány négyzetméteres területet jelent. Az igazán erős gumikkal szerelt etető csúzlikkal pedig nem csak nagy távolságra tudunk csalogatóanyagot bejuttatni. Közelebbi 40-50 méteres távolságra akár tojásnál nagyobb etetőgombócokat is nagy pontossággal lőhetünk. Egyetlen hátránya ennek az etetésnek, hogy a nagy csobogás időszakosan elriasztja a halakat az, ezért ez a módszer csak alapozó etetésnél ajánlott.

 Csúzlifeszítés mozdulata          Hogyan kell egy helyre csúzlizni az etetőgombócot

 

MELYIK CSÚZLIT VÁLASSZAM? Itt olvashatod mi mire alkalmas frissített változat!!

2020-2021 évben a Drennan csúzlik java részét áttervezték, a több évre visszmenőleg gyűjtött információk és horgásztapasztalatok, visszajelzések alapján. Némelyiken finomítottak, némelyiket megszűntették, de az alapfejlesztést nem dobták ki hanem arra építették fel. Ez az év a csúzlik megreformálásáról szólt. 

   

    Drennan Softfeed Groundbait gombócos etetőcsúzli:

Általános felhasználása az egykezes etetőanyagok belővésére alkalmas. Kosár kialakításának révén a gombóc nem esik ki a csúzli megfeszítésekor, mivel összezár, majd elengedéskor kinyílik. A gombóc szabadon és akadálymentesen távozik. Szemes takarmányt is be lehet lőni vele nagy szórási területtel, illetve kosárperem híján megfeszítéskor elénk potyog ki a municíó.  3 féle erősségben elérhető. 

Felhasználása: etetőanyag egykezes tojásdad alakú formára gyúrva, ragasztott pellet-szemes takarmányhoz.

TIPP: Egyforma súlyú gombócok készítése, erősség azonos etető csúzli használata a megszokás  és a pontosság végett.

Drennan softfeed groundbait soft 20-30m caty Drennan csúzli pótkosár Drennan softfeed 2030 m pótgumi

 

Drennan Softfeed Strong 30-40m csúzli Drennan strong pótgumi

 

Drennan piros csúzli Drennan xstrong pótgumi


 Drennan Groundbait Caty XL Aqua nagygombócos etetőcsúzli  **2021NEW**

 

  

A Drennan Groundbait Caty kétkezes teniszlabda nagyságú gombócokat tudunk vele belőni. A nyél masszív fém és műanyag, a kosár belső része félköríves parittya kosárhoz hasonló kialakítása van. Ezt a csúzlit alapozó etetésre etetésre használjuk 50-80m tartományban

TIPP: Ez az etetőcsúzli gyakorlott horgászt kíván, mivel itt számít a legjobban a csúzli használatának 


 

Drennan Feederpult csúzlik  **2020NEW**

Tavalyi évben a 3 féle kosárral szerelt feederpult csúzlikat teljesen lecsupaszították és újratervezték. Forgó csatlakozókat kapott, így a tekeredést szinte 0-ra redukálták. Új összetételű gumikat és kosárformációt terveztek.

 

Felhasználása szemes etetőkhöz, 44mm gombócokhoz 25m+ távolságra 

 

XL a nevében is jól mutatkozik, hogy az erősebb testvér, amivel szintén magokat, pelletett, 55mm gombócokat lehet belőni vele 40m+ távolsgára.

  

TIPP: Ajánlom, olyan horgászbarátnak, aki most szeretne ismerkedni a csúzlis etetéssel.


     

Drennan Pellet Pult csúzlik **2021NEW**

Drennan 2021 évi újdonságai között találhatók. Első ránézésre mintha a Feederpult és Waggler Range csúzlik összegyúrásából született volna meg. Az alapot feltehetőleg ez adta meg. Első szempont amit figyelembe vettek, hogy ne tekeredjen meg a gumi használatkor. 4 ponton kapott forgó csatlakozóka a kosár 2 szélén, illetve az ágas gumi befogadó két részén. Ezzel gyakorlatilag kiküszöbölték, hogy a gumi megtekeredjen miden lövéskor. A kosár polimer műanyagből fröccsöntöttek, könnyű, kemény, hosszú élettartalmúak. A gumit a Drennan saját gyárában állítja elő Mauriciuson. A gumi összetételét szigorú titok övezi. Speciális eljárással készült csúzligumik hosszab éllettartlmúak, mint ha természetes Latexből készülne. A csúzli nyele-ágasa közepesen rugalmas, nyél része gumirozott csúszásbiztos, ergonomikus, bármely pozicíóból használható. Természetesen, mint minden csúzlinál erősen ajánlott, hogy legyen lemosva a használata befejeztével. Ne tegyük bele kukoricalébe illetve savas kémhatású lébe, mivel a gumi, így lényegesebben gyorsabban öregszik. Havonta vagy használat sűrűségétől függően szilikon sprayvel vagy gumiápolóval töröljük át.  SZEMES ÉS PELLET ETETŐANYAG BELŐVÉSÉRE ALKALMAS

     Drennan Waggler Pellet Pult MEDIUM       Drennan Waggler Pellet Pult LIGHT    

          

 Távolság 25m+                                Távolság    20m+   

 

      Drennan Pole Line Pellet Pult MEDIUM      Drennan Pole Line Pellet Pult LIGHT

          

                Távolság 20  m                                    Távolság 13  m

 


   

  Drennan Revolution csúzlik **2019 NEW**

 

Revolution csúzlik az egyik nagy kedvencem. Miért is?  Pontossan és gyorsan tudok szemes etetőt bejutattani.

 

 

Drennan revolution csúzlik a nyél és a gumi forgós csatlakozása lehetővé teszi a csavarodás mentes lövést.

A kosár kialakítása kúpos így egy helyre, kis sugarú körbe koncentrálhatjuk az etetést.

 

 

30+ m feletti magok, pellet lövésére.

 

             20+ m feletti magok, pellet lövésére.

Revolution Caty Strong Latex

 

16+m feletti magok, pellet lövésére

 

16m-ig pontos gyors etetés. Kiváló választás rakós illetve part közeli horgászat etetésére.

Revolution Caty Ultra Soft


Egy pár szóban a márkáról. AZ E-S-P a Drennan International LTD kimondottan bojlis horgászatra specializálódott, és ennek tükrében a legmagasabb szakmai színvonalat képviseli.

Az ESP 1999 elején indult, és a kezdőbetűk szó szerint az Extra Sensory Perception - vagy "hatodik érzék" kifejezésre utalnak. A márka bevezetése előtt különféle nevekkel próbálkoztak, de az ESP nevet egy, a márka régi tanácsadójával, Terry Hearntel kapcsolatban tett megjegyzés ihlette. Azt javasolták, hogy annyi nagy, nehezen fogható pontyot fogott, hogy bizonyára rendelkeznie kell valamiféle hatodik érzékkel vagy extra érzékszervi érzékeléssel - így a név ragadt, és megszületett az ESP!

E-S-P márkanév alatt immáron több mint 10 éve VÁLTOZATLANUL van jelen a horgászpiacon, a 3 féle csúzlijuk. 

Mindegyik csúzli váza fémből készült ergonómikus borítással, így hosszú évekig ellenáló marad. Csatlakozó szegek rézből készülnek sajtolással.

A neve is sugallja, hogy nem kis pályás. Valóban nem, hisz a Megapult csúzli rendelkezik a legnagyobb "tárhellyel". 

Kosara befogadóképessége 100 g. Főképp alapozó etetésnél van nagy szolgálata, ha nagy mennyiséget kell beetetni a horgászandó vízterületre. Szóróetetést tudunk vele csinálni, amit akár 60m-re is el tudunk lőni.

Szemes, bojlis, kukorica, tigrismogyoró, pellet etetéshez alkalmazható.

ESP Megapult csúzli


 

A particle pult csúzli a megapult csúzli kisebbik változata. Funkcióban meg egyezik a "nagy tesóval", de compactabb kivitelezésű.

Gyors és pontos etetést lehet vele végezni főképp pelletekkel és szemes takarmányokkal 30-60m távolságban.


 

Erre a csúzlira lehet mondani, hogy messze és egy helyre etetunk. Közel 100m-es hatótávjának köszönhetően 1-2 szem bojlit-pelletet tudunk messzire belőni. A Kosár kialakítás csőr formájú, így tudunk pont etetést csinálni.

Alapozó etető csúzlinak nem javaslom, inkább tartóetetéshez ha keveset de többször lövünk a vízbe.

 

 cimkék: drennan,horgászcsúzli,gombócos