Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/581-7046

Blog

Milyen csúzlit használjunk- Drennan csúzlik bemutatása-használata

Csönge Péter
2021.09.03 12:01
Milyen csúzlit használjunk- Drennan csúzlik bemutatása-használata

Melyik Drennan etetőcsúzlit válasszam! 

A kérdés sok horgásznál felvetődik, mert a legsokoldalúbb horgászathoz szeretnék használni.

 

A drennan cég egyik vezető terméke. Világ No1. számú csúzlija. A versenyzők világszinten is illetve Magyarországon is 99% ezt használja. Miben rejtőzik a titok?

Nincs titok. A csúzli lelke a gumi. Ha nem megfelelő minőségű a gumi akkor bizony a csúzlizás élvezete is hamar unott lesz. A Drennan csúzlik megalkotása során törekedtek a pontos egyensúlyra, kezelhetőségre, a minőségre, és kivitelezésre.

Na de lássuk, hogy miként is lehet megtanulni csúzlival etetni:

SOK-SOK GYAKORLÁS, SOK EZER ELŐTT GOMBÓC. Lehetőleg mindig ugyan azzal csúzlival etessünk, ne variáljuk a csúzlinkat. /Ugyan arra távra más-más fajta csúzli/. Mindig törekedjünk a gombócok méretére, mert ez is nagyban befolyásolja a pontosságot.

A legjobb módszer a gyakorlásra és szórakoztató is.

A sikeres hobbi és versenyhorgászat egyik alapköve a pontos etetés. Zsúfolt, agyonhorgászott vízen, amikor egyszerre akár százan is ülnek egy adott szakaszon, lényeges szempont, hogy mekkora területre tudjuk összesűríteni a halakat. Természetesen ez függ az etetőanyagunktól is, de legyünk optimisták és tételezzük fel, hogy aznap miénk a nyerő keverék. A teendő már csak annyi, hogy pontosan a meghorgászandó területre kell bejuttatnunk a bojlit, aprómagvakat, vagy finom matchbotos horgászatnál a csontkukacot.

Az etető csúzlik legnagyobb előnye, hogy gyorsan és pontosan tudunk etetni bójánk vagy úszónk köré. Azt, hogy milyen etetőanyag típushoz való a csúzli, a kosár határozza meg. Az eltérő távolság megetetéséhez, pedig a gumi erősségét szem előtt tartva válasszunk etető csúzlit.

A távolság és a pontosság sarkalatos kérdés. Mindegy milyen távolságra horgászunk, mindig kell egy fix pont, amit célba tudunk venni. Úszós horgászatnál ez nem jelent problémát. Hagyományos fenekezős, feeder-es, vagy éppen bojlis technikánál használhatunk marker úszót, vagy kinézhetünk egy tereptárgyat/ mondjuk a tó szemközti oldalán egy fát, vagy bokrot/. Ha megvan az irány, már csak azt kell megoldani, hogy lehetőleg ugyanoda, vagy pedig a lehető legkisebb körön belül érkezzenek az etetőgombócok a vízbe. A megoldás: sok-sok gyakorlás, vagy pedig egy egyszerű kis tuningolás a csúzlin, amit számtalan verseny- és hétköznapi horgász használ. A csúzligumiba egy fonott zsinór van belefűzve. Ez hosszabb, mint a gumi nyugalmi állapotban, és kihúzáskor egy adott ponton megfeszül/ hiszen nulla a nyúlása/, így mindig ugyanolyan erővel tudjuk kilőni az etetőanyagot. A korábbi tereptárgyat pedig ugyanabban a magasságban kell célba venni, és kezdődhet az eredményes horgászat.

Aprómagvakat-amennyiben nem használunk szemes anyag ragasztót- legfeljebb 40-45 méterig tudunk koncentráltan, kis területre belőni. E távolság felett a röppálya, és az esetleges szélmozgás miatt, a szóródás akár több négyzetméter is lehet. Ezt mindenképp érdemes szem előtt tartani, és akár 2-3 különböző erősségű csúzlit elrakni a horgászatra. A pelletekkel és bojlikkal kicsit más a helyzet. Az apróbb átmérőjűekre ugyanaz vonatkozik, mint a magokra. Etetőanyagba gyúrva, vagy ragasztva nagy, akár 60-70 méter távolságra is gond nélkül be lehet juttatni őket. A nagyobb átmérőjű 16-24 mm-es csalikat szemenként is be lehet lőni viszonylag pontosan. 70-80 méter körül ez körülbelül-amennyiben már egy gyakorlott horgászról van szó- néhány négyzetméteres területet jelent. Az igazán erős gumikkal szerelt etető csúzlikkal pedig nem csak nagy távolságra tudunk csalogatóanyagot bejuttatni. Közelebbi 40-50 méteres távolságra akár tojásnál nagyobb etetőgombócokat is nagy pontossággal lőhetünk. Egyetlen hátránya ennek az etetésnek, hogy a nagy csobogás időszakosan elriasztja a halakat az, ezért ez a módszer csak alapozó etetésnél ajánlott.

           

 

MELYIK CSÚZLIT VÁLASSZAM, MELYIK IDEÁLIS A SZÁMOMRA:

DRENNAN SOFTFFED GROUNDBAIT 20-35M SOFT, 25-60M MEDIUM

Drennan Softfeed G'bait csúzli -piros 25/60m

Az univerzális csúzli és a horgászok körében a legnagyobb számban elterjedt. A kosár kialakítása révén egykezes gombócokat, illetve magvakat, pelletet tudunk belőni vele. A szemes lövésnél viszont, VIGYÁZZUNK, MERT TERÍTVE SZÓR KB. 1x1M KÖRBE.

Drennan Groundbait Caty A NAGYÁGYÚ

Drennan GroundbaitBait pótgumi piros- Red Long Range

A Drennan Groundbait Caty kétkezes teniszlabda nagyságú gombócokat tudunk vele belőni. A nyél masszív fém és műanyag, a kosár belső része félköríves parittya kosárhoz hasonló kialakítása van. Ezt a csúzlit alapozó etetésre etetésre használjuk.

Drennan Feederpult 20-50 m

FEEDERPULT pótgumi

A drennan cég gondolt  a feeder horgászat kedvelőire is. Ezért megalkotta a feederpult csúzliját 3 féle kosárral.

Small pouch kosár kisebb adagú pelletek magvak belővésére szolgál.

Large pouch nagyobb mennyiségű pellet, bojli, magvak belövésére szolgál.

Moulded mesh a gombóckészítőkhöz lett kifejlesztve. Tökéletesen illeszkedik bele a 40 mm nem nagyobb méretű gombócok.

Drennan Revolution- pellet és maglövő csúzlicsalád

 

Drennan revolution csúzlik  a nyél és a gumi csatlakozásának kialakítása lehetővé teszi a csavarodás mentes lövést. A kosár kialakítása kúpos így egy helyre, kis sugarú körbe koncentrálhatjuk az etetést.

DRENNAN REVOLUTION X-STRONG CATY /narancssárga/

Drennan Revolution csúzli pótgumi (XStrong)

 

30+ m feletti magok, pellet lövésére.

DRENNAN REVOLUTION STRONG CATY /zöld/

20+ m feletti magok, pellet lövésére.

Revolution Caty Strong Latex

 

DRENNAN REVOLUTION RED LIGHT /piros/

16+m feletti magok, pellet lövésére

DRENNAN REVOLUTION ULTRA LIGHT AQUA / kék/

16m-ig pontos gyors etetés. Kiváló választás rakós illetve part közeli horgászat etetésére.

Revolution Caty Ultra Soft

 

DRENNAN TEAM ENGLAND MATCH, DELI, POLE CATY - A verseny csúzlik

A cég régi örökös tagja eme csúzlik. Gyors, pontos, etetést lehet vele végezni akár egy kézzel is. Leginkább csonti, apró pelletek lövésére ideális.

DRENNAN MATCH CATY

MATCH CATY M/STRONG NYLON

A match caty a nevéből is adódóan match horgászathoz lett kifejlesztve. Átlagos lövési távolság 20-30 m. 5 féle változatban elérhető:

NO1, NO2, NO3 : 25m + feletti távolságok.

NO4, NO5: 20 m távolságok.

DRENNAN DELY CATY

A Deli Caty a gyors rövid távú csonti lövő csúzli. 10-20m, 3 féle kosárral, 2 féle gumival.

Drennan TE-DELI-CATY X/SOFT MICRO csúzli

DRENNAN POLE CATY

A rakós botos horgászat nélkülözhetetlen eszköze. Gyors, pontos csonti lövés

 

DRENNAN-ESP CSÚZLIK

ESP MEGAPULT

ESP Megapult csúzli

 

A nevéből adódóan nagy mennyiségű szemes takarmányt, bojlit lőhetünk be vele akár 100 méteres távolságra.

ESP Particle Pult

50 méteres etetés nagy mennyiségben 100g

ESP Boilie pult

A kosár kialakítás hosszú kúpos igy pont etetést tudunk alkalmazni vele. Elsősorban bojlik pelletek belövésére alkalmas a felkínált horgász szerelékekhez.

 

 

A csúzlikoz pótgumik illetve pótkosarak is vannak, ha sérülés következett be.